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Qu. No. Question Response 

Pt3 

R12 

R12: Defining onshore operational land for purposes of the 1990 
Act  
Concerns have been expressed about the extent of operational 
land that would benefit from substation permitted development 
rights under the Town and Country Planning (General Permitted 
Development) Order 2015, Schedule 2, Part 15, Class B (a), (d) or 
(f). 
ESC has submitted that the potential adverse effects of permitted 
development could be such that removal of those rights would be 
justified. The Applicants in turn have submitted that removal of 
operationally normal permitted development rights for a 
substation would unduly burden the proposed substation facilities 
once operational and would not be justified.  
In this context, a possible alternative mechanism is to provide 
that the extent of onshore operational land benefiting from 
substation permitted development rights is reduced to the 
minimum necessary and clearly defined. An ‘onshore operational 
land plan’ is a potential mechanism whereby that could be 
achieved.  
The Applicants responded to the February 2021 Commentaries 
[PD-031] highlighting their view that it was not possible to submit 
an onshore operational land plan during the Examinations but set 
out its view that the operational land could be limited in extent 
and identifying that R12 could be amended to ensure that such a 
plan could be provided after the relevant operational areas had 
been commissioned.  
On that basis, the ExAs have proposed amendments to R12 to 
secure the production of an onshore operational land plan after 
commissioning and a new R44 providing that permitted 
development rights can only be exercised within the land defined 
as operational land on the plan.  

(a) Operational land is defined by law by virtue of 
section 263 and 264 of the Town and Country 
Planning Act 1990.  NGET therefore do not feel 
that it is necessary to define operational land for 
the purposes of the DCO.  If ExA feel differently, 
NGET feel that the proposed approach to 
identification of the extent of Operation Land post 
commissioning of the substation is appropriate, 
given that this cannot be ascertained at this stage 
prior to construction,  

(b) Yes if this approach is taken, the scope of the 
works are correct subject to our response to R44 
below,  

(c) N/A 
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a) Does the proposed amendment set out below and at R44 add 
sufficient certainty about the extent of onshore operational land 
and clarify that the exercise of permitted development rights on 
that land would be appropriate?  

b) Are the correct Works within scope?  

c) If not, what alternative measures should be provided for?  
Add the following paragraphs to R12 after current paragraph (21)  

 
(22)The undertaker must submit a plan for approval by the 
relevant planning authority showing the extent of the completed 
works that comprises operational land onshore for the purposes of 
the 1990 Act (‘the onshore operational land plan’) no later than 
three months from the completion and commissioning of {Work 
No. 30, Work No. 38 or Work No. 41.  

 
(23) The extent of the operational land shown on the onshore 
operational land plan provided by the undertaker pursuant to 
paragraph (22) must accord with the substations design principles 
statement and be within the Order limits. 

 
It should be noted that the timescale for approval and 
circumstances where the relevant planning authority did not 
approve a submitted onshore operational land plan would be 
matters addressed or capable of being resolved under Schs 16.  

 
See also R44 (proposed) 
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Pt 3 None – 
additional 
requirement 
R44 

Additional Requirement (R44) – Onshore Operational Land Plan 
See R12 above. The Commentary on R12 above proposes the 
preparation of and provides security for an onshore operational 
land plan. One of the purposes of that plan is to clarify where 
substation permitted development rights might be enjoyed. Please 
comment on the ExAs’ proposed drafting below:  

44. Notwithstanding the provisions of the Town and Country 
Planning (General Permitted Development) Order 2015 (or any 
Order revoking or re-enacting that Order), no development shall 
be carried out under Schedule 2, Part 15, Class B (a), (d) or (f) 
other than on land shown as onshore operational land on the 
onshore operational land plan. 

 
Class B(a) 
NGET do not think that Class B (a) should be included in 
the wording proposed.  Class B (a) relates to  
(a) the installation or replacement in, on, over or 
under land of an electric line and the construction 
of shafts and tunnels and the installation or 
replacement of feeder or service pillars or 
transforming or switching stations or chambers 
reasonably necessary in connection with an 
electric line 

Class B (a) is not a Permitted Development right that is 
linked in legislation to being exercised on operational land, 
unlike Class B (d) and (f) which are limited to being carried 
out on operational land, as set out below: 
 
(d) the extension or alteration of buildings on 
operational land; and  
(f) any other development carried out in, on, over 
or under the operational land of the undertaking 

It is NGET’s understanding that the main concern was to 
control use of PD rights to extend the NGET sub station.    
The inclusion of Class B(a) would unduly and unreasonably 
limit NGETs PD rights. 

 
Requirement 44 is also not drafted sufficiently precisely. 
It is not clear to which area the removal of pd rights 
applies.   
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If ExA however feels that Requirement 44 is appropriate, 
it should as a minimum be limited to for instance the 
Order Lands or Order Limits and as above, reference to 
Class B(a) should be removed. 

 


